Return to 2016-2017 tanév

Tanévnyitó 2016-2017 tanév

Tanévnyitó 2016-2017 tanév

2016.09.02

Tanévnyitó Ünnepély 2016

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm iskolánk ünnepélyes tanévnyitójának minden kedves rész vevőjét!

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy itt a diákok és a tanárok többsége is várta már, hogy elkezdődjön az idei tanév. Tele vagyunk új célokkal, tervekkel, ötletekkel, vágyakkal; és ez jó, ez az érzés aktivizál és motivál, mindent egy új fény világít be, vagy még egy új lehetőség fátyla borít…

Mindezek mellett én egy kicsit elmerengtem, hogy miről is beszéljek, hiszen 11 éve kell, hogy előálljak ünnepi, köszöntő ilyen-olyan beszédekkel. Mindig igyekeztem a hallgatóságot megtisztelni azzal, hogy nem ismétlem magamat – kapom elő a fiókból az öt évvel ezelőttit – ezért mindig valami új nézőpont szerint szedem össze a mondanivalómat. Elgondolkodtam, hogy most mi legyen az-az újdonság, miben legyen ez az idei évnyitó beszéd különleges, más, mint a többi?!

Gondolataim lecövekeltek a nyitás szónál…, mit is jelent nyitni, kinyitni, megnyitni, nyitottá válni, vagy egyszerűen csak nyílni… mondjuk nyílni, mint a virág csak úgy bele a világba – elébe állni bárminek, ami jön, ami jönni akar, aminek jönnie kell.

Vagy – benne van a nyíl szó is. A nyílvesszőnek mindig egy adott célt kell elérnie, miután az, aki a nyílvesszőt kilövi, jól megnézi és megcélozza azt, amit el akar találni. Számunkra adott már a kitűzött cél, már felajzották az íjat és a nyílvesszőnk úton van…

Legyünk nyitottak, még nyitottabbak, ne féljünk, attól, hogy sebezhetővé válunk közben, de tudjuk, hogy amikor jobban nyitunk a környezetünkre több olyan dologgal, emberrel is találkozhatunk, melyek meglephetnek bennünket. Ha nyitottak vagyunk, megnő a világ, kitárulnak a lehetőségek, megtapasztalható az ősbizalom…Ne féljünk nyitottnak lenni, attól tartva, hogy ami elér az rossz, az fáj, mert ezek az új tapasztalatok csak még több lehetőségre és választásra adnak újabb és újabb esélyt.

A nyitottság maga az élet, a nyílt létezés kincs, melynek átélésével megszabadulhatunk félelmeinktől és akkor bátrak leszünk, ha már bátrak vagyunk, akkor merünk bízni egymásban, a világban, abban, amit mi itt közösen – szülők, tanárok – a gyermekekért, és az ő egészséges fejlődésükért, a bennük rejlő képességek és lehetőségek kiaknázásáért teszünk.

Ha ezt akarjuk, akkor itt és most mindenki jó helyen van, mert ez az a cél, amelyért annak idején az alapítók a nyílvesszőt kilőtték.

NYISSUNK,
HIGGYÜNK,
LEGYÜNK BÁTRAK,
BÍZZUNK –
…bármi jön, akadály, fal –
Szabó Lőrinc szavaival élve:
s falba léptem, – s ajtót nyitott a fal!
S láttam, történnek néha jó csodák,
amikért élni érdemes, tovább
botladozni máson s magamon át,
egyszerre sírva s egyszerre kacagva,
emberi sorsom hálásan fogadva,
mint égi kedvest, aki ha kiválaszt,
akkor szeret igazán, ha kifáraszt.
…ha érezzük, hogy nehéz, akkor talán jó úton járunk

Kedves Gyerekek, Szülő- és Tanártársaim!

Eltelt egy nyár. Utoljára így ballagáskor voltunk együtt, és az akkori nyolcadikosok már egy másik intézmény évnyitójának résztvevői.

A szünetben iskolánk szervezésében tanulóink több helyszínen nyári táborban vehettek részt. Engedjétek meg, hogy a nevetekben is megköszönjem azoknak a pedagógusoknak a fáradságos munkáját, akik igyekeztek számotokra a szünidőt tartalmas és élmény dús programokkal megtölteni.

Gyenesdiás: Csilla néni, Beáta néni és Edina néni kísértek

Kőszeg: Mariann, Anett, Viki, Beáta, Szabina nénik (Itt 35 tanuló pályázaton nyert 1,8 millió Ft-ból teljesen ingyen vehetett részt német hagyományőrző táborban; a lékai vár belépőjét Úrkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat finanszírozta, ezúton is köszönjük.

Magyarpolány: tánctábor-Tahin Ildikó

Napközis tábor: Pölöskei Alexandra

Rocky tábor: Károlyiné Klespitz Katalin

Gyulán a Kis iskolák országos diákolimpiáján svédváltósaink (Király Boglárka, Haas Laura,Takács Annamária, Teiermeyer Gréta negyedikek, háromtusás csapatunk (Gaál Eszter, Novák Lara, Fonyódi Szófia, Friedl Rebeka, Takács Annamária, Teiermeyer Gréta,) ötödik lett. Felkészítőjük: Imri Zoltán tanár úr. Gratulálunk!  Tapsoljuk meg őket!

 

 

 

Nyári munkálatok:

  • nyári munkálatok:
    • 200 000Ft-os önkormányzati pályázat alapítvány (vészkijárat, teremleválasztás, Rieger T.)
    • kerítés, kémény
    • két tanári asztal tanterembe a bányaigazgatótól
    • két tanteremben teljes körű, míg a többiben csak 1,2m magasságig javító, a mellékhelyiségekben tisztítómeszelés történt
    • 30 000Ft-os iskolakezdési támogatást kaptunk az Úrkúti Római Katolikus Egyháztól
    • iskolakezdési utalványt 8 tanuló kapott a Karitasztól
    •  VÁLTOZÁS: Úszás az idei tanévtől két osztályban lesz 6. o. ősszel, 4. o. tavasszal.

Változás az állami intézményfenntartásban:

A Klebelsberg Központról szóló 134/2016.(VI. 10.) Kormányrendelet alapján 58 tankerületi központ, jellemzően 3-4 korábbi tankerület, illetve járás összevonásával jött létre. Megyénkben 3 ilyen központ alakult: Veszprém, Balatonfüred és Pápa. A mi intézményünk a Pápai Tankerületi Központhoz került.

 

Kedves Gyerekek!

A vakációnak vége, és ez a gyerekzsivaj, amely most betölti az iskola udvarát, biztos jele annak, hogy kezdődhet az új tanév, készen álltok a tanulásra. Először a legkisebbeket köszöntöm. Ők 19-en, akik az óvodából érkeztek itt állnak előttem, tele izgalommal, várakozással. Én már tudom, hogy nagyon jól fogjátok érezni itt magatokat, mert megtanultok írni, olvasni és számolni Edina néni és Betti néni segítségével. Csupa érdekes dolog vár rátok.

Remélem, jól telt a nyár sok gyönyörű élménnyel gazdagodtatok. Örülök, hogy a szünidőben vigyáztatok magatokra, sokat nőttetek, erősödtetek, ügyesebbek lettetek. Biztosan sokan figyeltétek a Foci Európa Bajnokságot és az olimpiát is és végig izgultátok a magyar sportolók szereplését. És amikor ma becsengetnek az első tanítási órára, gondoljatok arra, hogy azok az eredmények mennyi lemondással és küzdelemmel jártak. Ti is tanuljatok, és tegyétek a dolgotokat olyan elszántsággal, ahogy azt ők tették.

 

Kedves Szülők!

Tisztelettel köszöntöm Önöket!

Minden tanév újabb és újabb feladatokat jelent. És nemcsak a gyermekek, de a szülők és pedagógusok számára is. Szükség lesz a figyelmükre, a türelmükre, a példamutatásukra. Közös munkánk során a partneri együttműködést tartom a legfontosabbnak. Ez adhat a gyermekeinknek olyan hátteret, alapot, amely a legoptimálisabb fejlődésüket biztosítja, a tehetségüket felszínre hozza, személyiségüket harmonikussá teszi.

 

 

Kedves Kollégák!

Örömmel köszöntelek benneteket!

A tanévkezdéskor nemcsak a diákok tesznek fogadalmat az eredményesebb tanulásra vagy a szülők a nagyobb odafigyelésre, hanem mi is: még jobb eredményeket, sikeresebb programokat szeretnénk.

Ez így van rendjén, hiszen ebben a tanévben is meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy iskolánkban az értelmi, érzelmi és testi kultúra fejlesztésének egysége megvalósuljon. A kiemelkedő teljesítménynek ez az egység a biztosítéka. Diákjaink országos kompetenciamérésen átlag feletti eredményéhez gratulálok mindanyóitoknak. Felelősek vagyunk az iskolában folyó tanulási-tanítási folyamatok magas színvonalának megőrzésében. Kívánok a tanév végéig kitartó erőt, elhivatottságot és természetesen lelkes, tanulni vágyó, vidám diákokat, segítő, együttműködő szülőket.

Szeretném tájékoztatni a tisztelt szülőket, diákokat, a Tantestületünkben változás történt változásról. Teiermayerné Nagy Palócz Magdolna nyugdíjba vonult, helyére Bodor Emőkét vettük fel, aki napközis nevelőként fog nálunk dolgozni, és mellette egy osztályban tanít németet.

A mai nap folyamán osztályfőnökeitek fogják kiosztani a tankönyveket.

Tisztelt Szülők! A tankönyvek árát szeptember 15-ig kell kiegyenlíteni csekken, amit az iskola oszt ki a tanulóknak, illetve utalásra is van lehetőség, melynek számlaszámát a gyerekek megkapják.

 

Most az osztályokat, osztályfőnököket, illetve tantermeket ismertetem.

osztály osztályfőnökök tanterem létszám
1. Görög Edina-Koronczai Bernadett né. isk. 3. terem 19
2. Szabó Istvánné-Tróbert Beáta né. isk. 1. terem 16
3. Várbiró Judit em. isk. 2. terem(alsó f.) 17
4. Németh-Nagy Viktória em. isk. 5. terem(alsó f.) 13
5. Imri Zoltán em. isk. 3. terem(alsó f.) 20
6. Csiki Sándorné em. isk. 2. terem(felső f.) 17
7. Magyarné Pirka Judit em. isk. 1. terem(felső f.) 20
8. Haasné Rieger Anett em. isk. 1. terem(alsó f.) 10
napközi Bodor Emőke em. isk. 2. terem(alsó f.)  

 

Rengeteg tennivalónk lesz. Új tanév kezdődik új feladatokkal, és reméljük, új örömökkel is. Kérlek titeket, dolgozzatok nagy szorgalommal, mert igazi eredmények és sikerek csak így születhetnek.

 

 

Ady Endre szavaival ezennel megnyitom a 2016/2017-es tanévet:

„Ha élet zengi be az iskolát,

Az élet is derűs iskola lesz.”