2019-2020 tanévnyitó beszéd

Tanévnyitó 2019

Tisztelettel köszöntöm rendhagyó tanévnyitó ünnepségünkön:

Fenntartónk részéről: Kardos Antalné elnök asszonyt, Freund Antalné és Rankl Angéla tagokat.

Fülöp Zoltánné polgármester asszonyt, Farkas István alpolgármester urat, dr. Puskády Norbert jegyzőurat, Kovács Mihály plébános urat.

A kedves szülőket, kollégáimat és természetesen iskolánk minden tanulóját.

Külön megkülönböztető szeretettel köszöntöm Ovádi Péter urat, országgyűlési képviselőnket. Rendhagyó ünnepről azért beszélünk, mert a mai időpontot választottuk az iskolaudvar egy részének térkövezésének átadására is.

Ez a nyári szünet is olyan gyorsan múlt el, mint a többi. Azért remélem, hogy mindenkinek sikerült kipihennie az előző év fáradalmait és energiával megtelve, újult erővel, tele tudásvággyal, tenni akarással vág neki a következő tanévnek. A megszólaló csengő azt jelezte mindenkinek, hogy BECSENGETTEK, kezdődik egy újabb tanév. A nagyobbak már ismerősként léptek be ma reggel az ajtón, tudják mi vár rájuk, de a legkisebbek még csak kóstolgathatták, hogy milyen is az iskola.

Kedves Első osztályosok!

Tudom, hogy nagyon vártátok a mai napot, hogy végre iskolások lehessetek! Nyár elején elköszöntetek az óvodától, az óvó néniktől, dadáktól és ma első alkalommal álltok itt közöttünk. Sok élmény, új barátok várnak rátok, ugyanakkor elkezdődik egy mindennapi kötelesség is: a tanulás. De biztos vagyok abban, hogy Csilla néni, Betti néni és Edit néni segítségével, valamint szüleitek támogatásával kinyílik számotokra egy új és izgalmas világ. Szeretném, ha ez a felfedezés, ez a csoda egy életen át kísérne benneteket. Nézzetek előre, bízzatok magatokban, hiszen most már az úrkúti Hauser Lajos Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai vagytok!

A mai tanévnyitón nálatok jobban csak szüleitek izgulnak, ezért most hozzájuk fordulok.

A szülők mindig azt szeretnék, ha a gyermekeik szebb, boldogabb életet élhetnének. Egy gyermek születése maga a csoda. Hiszen a gyermek az élet ajándéka. Minden út, ami a boldogsághoz vezet, jó út, de menni kell az úton! A gyermeknek – és a szülőnek vele, mellette, érte. Ehhez kívánok türelmet és kitartást!

 A nyolcadikosok az általános iskola utolsó évét kezdik el. Nem lesz könnyű számotokra ez a tanév, hiszen felvételizni fogtok és év végén két kompetencia mérés is vár rátok. Ahhoz, hogy terveitek valóra válhassanak, és bekerüljetek abba a középiskolába, ahova szeretnétek, sokat kell tennetek. Ebben segítenek tanáraik, de felvételi előkészítőkön is lehet még pluszban is készülni. Csak élni kell ezekkel a lehetőségekkel és akkor biztos lesz a siker. Pedagógus kollégáimmal abban reménykedünk, hogy előbb-utóbb minden tanuló belátja majd, hogy tanulás nélkül nem lehet tudáshoz jutni, tudás nélkül pedig nem lehet az életben boldogulni. Ahhoz, hogy minden tanuló jól vegye az akadályokat természetesen szükséges a család odafigyelése is.

Az iskola munkahely. Nektek, diákoknak is az. Minden munkahelyen vannak szabályok, amelyeket minden ott munkálkodónak be kell tartania. Ahol ez nem így történik; ahol nem tartják be, illetve nem tartatják be a szabályokat, ott a zűrzavar, a káosz, az anarchia lesz az úr. Tanáraitok és a szüleitek elemi érdeke, hogy intézményünkben rend legyen.

Elvárom Tőletek, s elvárom magamtól, a kollégáimtól is, hogy mi mindnyájan tartsuk és tartassuk be azokat az előírásokat, amelyek a nyugodt, alkotó munka, az ismeretátadás, illetve ismeretbefogadás nélkülözhetetlen előfeltételei.

Mi, tanáraitok azt szeretnénk, hogy az előttetek álló új tanévben valamennyien tudásotok legjavát adjátok, hogy teljesítsétek első számú kötelességeteket, azt, amiért a szüleitek ideküldtek benneteket: tanuljatok! Nem a mi kedvünkért, hanem önmagatokért.  Figyelmetekbe ajánlom a nagy római bölcs, Seneca pentameterét: „Míg élsz, egyre tanulj, s soha abba ne hagyd!”

Ebben a tanévben is sok érdekes vetélkedő, szabadidős program vár rátok, de továbbra se feledkezzetek el a legfontosabb feladatotokról, a tanulásról!
A nyár végi eseményekhez tartozott a javítóvizsga, melyen a tovább haladáshoz szükséges követelményeket az 5 tanulóból sajnálatos módon csupán 3 tanulónak sikerült teljesíteni, 2-en évet ismételnek. Mindenki előtt kérem őket is, de minden tanulót, hogy inkább a tanévben bizonyítsátok felkészültségeteket, ne a nyári szünetet kelljen erre felhasználni.

A nyár folyamán Gyenesdiáson táborozott 35 tanulónk, illetve a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat által meghirdetett napközis táborban  júliusban, illetve augusztusban 50-50 gyerek vett részt.

Nagyszerű hírt tudok közölni a jelenlévőkkel. A Kis iskolák országos Debrecenben megrendezett atlétika versenyén Gaál Eszter képviselte megyénket háromtusában. A 36 versenyző közül elhozta a 8. helyet, ezzel is öregbítve iskolánk hírnevét. Gratulálunk neki is és felkészítőjének, Imri Zoltán tanár úrnak! Tapsoljuk meg!

Néhány gondolat a nyári munkálatokról:

Az előirányzott tantermi, illetve tisztító meszelés megtörtént. A helyi önkormányzatnak köszönjük a takarításhoz nyújtott segítséget. Iskolaudvarunk egy részére kültéri játékot vásároltunk a helyi önkormányzat és Szülői Szervezet jóvoltából, amit kb. szeptember végére tudnak leszállítani. Ennek munkálatai megkezdődtek: Farkas István gépi segítséget biztosított a játék alapterületének, alapjának kiásásához.

Kovács Mihály úrkúti plébános 40 000Ft iskolakezdési támogatást ajánlott fel.

Nagyon köszönjük a fent említettek segítségét! Felkérem Kardos Antalné elnök asszonyt, hogy a nyári legnagyobb volumenű beruházásról szóljon néhány szót!

Kérem a Tisztelt Szülőket, hogy a baleset elkerülése érdekében a hivatal és a védőnő szolgálati lakása előtt álljanak meg, és gyermekeiket a gyalogátkelőhelyen kísérjék, illetve irányítsák át az iskola felöli oldalra! Köszönöm!

Személyi változások az elkövetkezendő tanévre:

Horváth Katalin már nem fog nálunk dolgozni, így a napközis nevelői teendőket alsós pedagógusok között osztottuk szét (Medveczkyné Nagy Krisztina, Bodor Emőke és Tróbertné Klein Beáta)

A sajátos nevelési igényű tanulókat Király Anita látja el.

A logopédiai foglalkozásokat továbbra is Mádl Bettina tartja.

Az osztályfőnökök személyében csak két osztálynál van változás:

  • 5.o osztályfőnöke: Antalné Galla Nikoletta
  • 3.o osztályfőnöke: Bodor Emőke (osztályterme: felső folyosó 2. tanterem)

 Dorosmai János szavai teljes mértékben igazak, fontoljátok meg őket!

„A leckét az iskola adja fel, de az élet kérdezi ki.”

 EZENNEL A 2019/2020-as TANÉVET MEGNYITOM!

Tróbertné Klein Beáta intézményvezető