2018-2019 tanévnyitó beszéd

2018 Tanévnyitó beszéd

„A tanítás csak információt tölt a fejekbe, de a nevelés: növel. Nem mennyiséget ad, hanem minőséget. Segít egy rózsának igazi rózsává válni. És egy gyereknek megtalálni és kibontani önmagát.”

Müller Péter gyönyörű soraival köszöntöm iskolánk valamennyi tanulóját, szüleiket, nagyszüleiket és  kedves vendégeinket rendhagyó tanévnyitó ünnepélyünkön. Külön köszöntöm új fenntartónk az Úrkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Kardos Antalnét, akinek átadom a szót.

Mára kissé lehűlt a levegő, de azért még érezzük a nyár forróságát, és kezdetét veszi a 2018-19-es tanév.

Magunk mögött hagyjuk a pihenést, a nagymamánál a csodálatos nyaralást, a vízpart melletti kikapcsolódást, a napozást, a finom ízletes fagylaltokat, a kalandokkal teli táborokat és kirándulásokat. Ma ismét zajos lesz iskolánk valamennyi osztályterme és mindenki elfoglalhatja helyét, melyben 181 napot fog eltölteni.

 

Külön köszöntöm iskolánk legkisebb diákjait, akik most lépték át először iskolánk kapuit iskolásként, és tele izgalommal és büszkeséggel állnak most előttem. Ez az ünnepség kiemelten is a tiétek, s az elkövetkezendő napokban, hetekben fokozottan figyelünk majd rátok, segítünk benneteket, hogy bátrak és magabiztosak legyetek. Ezt a segítségnyújtást már nyolcadikosaink megkezdték, amikor kézen fogtak és ide kísértek benneteket. Úgy gondolom, hogy rangidősként az Ő vállukon is nagy teher nyugszik, hiszen jó példával kell elől járniuk.

Kedves kis elsősök! Életen át tartó tanulásra buzdítalak benneteket! Biztos vagyok benne, hogy tanítóitok segítségével könnyedén tanuljátok meg a betűket, játékosan fedezitek fel a számokat és megannyi örömteli percet fogtok átélni itt az úrkúti iskolában. A két kezeteket egyszerre ketten fogják majd. Egyik oldalon Betti néni, Edit néni, Csilla néni, másik oldalon a szüleitek. Kívánok nektek az egész tanévhez sok kitartást, szorgalmat, türelmet, egészséget, és megannyi örömteli pillanatot!

 

Az előttünk álló 181 nap munkaterve elkészült és bizton állíthatom, hogy a nevelőtestület által összeállított éves program tele lesz értékteremtő hagyományőrző, egészségmegőrző, kulturális és sportrendezvényekkel. Visszük a gyerekeket színházba, tanulmányi versenyekre, és 4. és 6. osztályosaink kötelező úszásoktatáson vesznek részt. Mindezek mellett a legfontosabb számunkra, hogy diákjaink nap, mint nap, szeretettel jöjjenek iskolánkba, és a tanulásra motiváltak legyenek. Ehhez nagy szükségünk van a szülőkre, mert akkor működik jól egy iskola, ha a szülők ott állnak a gyermekeik mellett minden nap és segítik a munkánkat. Amikor sikerül meggyőzni a szülőket és diákokat, hogy az egyetlen út a felemelkedésükhöz a tanulás. Akkor leszünk jó iskola, ha szorosabb kapcsolatot ápolunk a szülőkkel, nyíltan, őszintén  beszélhetünk a gyermekeik problémáiról, hiányosságairól, lehetőségeiről. A következő mondataimért már előre elnézést kérek, de több, mint 30 év szakmai gyakorlattal, szülői tapasztalattal a hátam mögött a következőket jó tanácsként mondom. Elsősorban ne kritizáljuk a „felnőtt partnerként” kezelt gyermek előtt a tanítóját, tanárát. Hiszen ők még csak gyermekek tiszta lélekkel, amit a felnőttek ne piszkítsanak be. Ezzel szembe megy az iskolával, nem pedig egy irányba halad vele. Nincs két egyforma képességű diák, hiszen a testvérek is különbözőek. Ezt kell elfogadni, ami nem egyszerű. Éppen ezért együtt kell dolgoznunk a közös cél érdekében. Kérem Önöket kedves szülők, nézzék meg mindennap a házi feladatokat, kérdezzék ki a leckét. Segítsék megtanulni a verseket, és akkor gyermekeiknek sikerélményeik lesznek, könnyebben veszik az akadályokat, és tudásuk megalapozott lesz, és büszkék lehetnek arra, hogy ebből a munkából Önök is kivették a részüket.

 

A tanulónak joga van a zavartalan tanuláshoz!

A tanárnak joga van a zavartalan tanításhoz!

Mindenki jogát tiszteletben tartom!

 

Ez a három mondat mától ott díszeleg minden osztályterem falán, mely kötelező érvényű mindenkire.

 

 

 

Mit nyújthat Önöknek és gyermekeiknek iskolánk?

Gyermekközpontú, egyénre szabott oktatást, a kiemelt figyelmet igénylő tanulók felismerését, számukra külön óra biztosítását, legyen szó sajátos nevelésigényű, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő tanulóról, vagy éppen tehetségekről.

A délutáni foglalkoztatók idén is bőséges kínálattal állnak a gyerekek rendelkezésére. Lesz kézilabda, labdarúgás, énekkar, rajzszakkör, biológia szakkör és néptánc oktatás (svábtánc).  Matematika és magyar felvételire felkészítés, matekszakkör és felzárkóztató foglalkozás, és nagy hangsúlyt fektetünk majd a kompetenciafejlesztésre is. A 2016/17-es tanév OKÉV eredményeiről 2018 februárjában kaptunk tájékoztatást. Ami szerint tanulónk a községi iskolákhoz képest jól teljesítettek, szignifikánsan az országos átlagot megközelítették, illetve magasabb átlagot produkáltak.

Az önkormányzat jóvoltából pályázat keretében szigetelték, színezték emeletes iskolánkat, teljes tetőszerkezetet cseréltek, napkollektorokat szereltek fel. Míg a műemlék jellegű német iskola új cserepet kapott. A felújítás során keletkezett beázási károkat, a helyreállítást a kivitelező vállalta. Köszönöm azoknak, akik jöttek és segítettek az emeletes iskola takarításában, hogy tiszta tantermek várják a gyerekeket. Igyekeztem mindenkit felsorolni, ha valaki mégis kimaradt, attól elnézést kérek.( Novák Antalné, Némethné Koltai Szonja, Vinkelmanné Medgyesi Edina, Novákné Kis Barbara, Horváthné Rieger Anita, Bakon Natália, Galambosné Tróbert Ildikó, Vezér Attila, Fuchsné Kungl Anita, Treiber Dorina, Szabóné Kovács Rozália, Stáll Erzsébet, Klein Gyuláné, Rankl Angéla, Szabó Kálmánné, Klespitz Istvánné, id. Novák Antalné, Dukánné Reisinger Mária, Tenkné Lipp Éva, Pichlerné Fuith Mariann, Fülöp Zoltánné, Szabó Hajni, Klein Attiláné, Pölöskei Alexandra, Hajduné Haas Adrienn, Pichler Józsefné, Pörzséné Szabó Andrea, Freund Antalné, Szafnerné Spengler Kamilla, Ujjné Szőlősi Tünde, Szalai Éva, Balássi Kriszti és Niki, Stállné Holczer Alíz. Jelenlegi és volt tanítványaink is jöttek: Kungl Zoé, Galambos Ildikó, Hujber Gerda és Száva, Nagy Barnabás, Horváth Bianka, Pichler Ádám, Pörzse Boglárka, Novák Lara, Fódi Anna. Köszönjük! Iskolánk valamennyi pedagógusa és dolgozója kivette részét a takarításból. Köszönet Krapfel Zsoltnak, a munkakörén túlmutató példás feladatvállalásáért.

Az osztálytanítók igényesen díszítették, dekorálták az osztályokat, hogy minél otthonosabbak, gyermekközpontúak legyenek.

A szolgálati lakás átalakítása melegítőkonyhára, étkező részre, kézmosóra, illetve a kiszolgáló személyzetnek megfelelő öltözőre nagy összefogást igényelt. Igazából nincs rá megfelelő szó, amivel köszönetet, hálát lehet kifejezni mindazoknak, akik szívügyüknek érezték és társadalmi munkában dolgoztak ezen az épületen. Tanév végén már néhányuk neve elhangzott, akik a tavasz folyamán már segítettek. Köszönetemet fejezem ki Vágfalvi Norbertnek, aki a nyáron összefogta az anyagbeszerzést, és koordinálta. Obermayer Lászlónak, Obermayer Rezsőnek, ifj. Pichler Zoltánnak, akik a szükséges anyagot ide, illetve elszállították. Szakmunkát végeztek és végeznek: Sofhauser Ferenc, Miszori Rajmund, Tenk Zoltán, Veisz Antal, Csajági László, Part Lajos, Ferenczi Gergő, Leithold Zoltán és András, Gaál Norbert, Kocsó Roland, Papdi Dániel, Lipp Zoltán, Perei István. További segítséget kaptunk Józsa Balázstól és két fiától, volt tanítványainktól: Vágfalvi Dominik, Horváth Attila, Farkas Renátó, Pichler Zsolti, Krapfel Marcell. A fent megemlített neveken felül a hátralévő munkálatokhoz nyújt még segítséget Preszter Károly. Közel 90 gyermek fog itt étkezni.

Nagyon fontosnak tartom az önkormányzat támogatását és egyben köszönöm is, hiszen ez a beruházás az egész település érdeke.

Farkas Istvánnak előre is köszönjük az iskolaudvar tereprendezését.

Az intézményben szervezett nyári napközis tábor EFOP-os pályázat keretében zajlott. A résztvevő 24 tanuló nagyon jól érezte magát. A programot összeállító pedagógusoknak köszönöm a színvonalas munkát. Ezen program keretében a feldolgozandó témával kapcsolatban Farkas István és felesége Lipp Adrienn fenn tónál biztosított lehetőséget a természet közvetlen megfigyelésére, a bányató élővilágának megismerésére. Horgászat keretében halat is foghattak, amit visszaengedtek. Köszönjük a lehetőséget!

Diákjaink ezen a héten Rieger és TSA Kft-nél is tettek látogatást, ahol kipróbálhattak gépeket, és anyagot kaptak a kézműves foglalkozáshoz.

Köszönet érte!

Gyenesdiáson 46 gyerekünk táborozott. Tartalmas programokkal megtűzdelt, élményekben gazdag hetet tudtak magukénak.

Az önkormányzat által biztosított napközis tábort Pölöskei Alexandra

szervezte, amely az előző évekhez hasonlóan az idén is jól sikerült.

Három tanuló a városlődi német tábor érdekes, színvonalas rendezvényeinek lehetett részese.

Kovács Mihály atyától 45000Ft tanévkezdési támogatást kaptunk. Köszönjük!

 

Személyi változások:

Két pedagógus érkezett a nyár folyamán: A Veszprémi Rózsa Utcai Általános Iskolából Vargáné Álmos Edit és a szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskolából Király Anita.

Takácsné Görög Edina Gyesen van, Tróbert Beáta anyai örömök elé néz, tartósan táppénzen van.

Várbiró Judit Herenden fog dolgozni, míg Németh-Nagy Viktória az ajkai zeneiskolában, aki óraadóként továbbra is ellátja az énekórákat, az énekkart Heilig Ferenc veszi át. Az SNI-s tanulókat Dabronakiné Rózsás Ildikó fejleszti.

Most az osztályokat, osztályfőnököket, illetve tantermeket ismertetem.

osztály osztályfőnökök tanterem létszám
1. Koronczai Bernadett-Vargáné Álmos Edit- Szabó Istvánné né. isk. 3. terem 15
2. Szabó Istvánné-Vargáné Álmos Edit- Koronczai Bernadett né. isk. 1. terem 13
3. Király Anita em. isk. 2. terem(alsó f.) 20
4. Bodor Emőke em. isk. 5. terem(alsó f.) 16
5. Magyarné Pirka Judit em. isk. 1. terem(felső f.) 17
6. Haasné Rieger Anett em. isk. 1. terem(alsó f.) 14
7. Imri Zoltán em. isk. 3. terem(alsó f.) 21
8. Csiki Sándorné em. isk. 2. terem(felső f.) 17
napközi Horváth Katalin em. isk. 2. terem(alsó f.)  

 

„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk.

Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk.

Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ők is éppolyan jól tudják.

Mindannyian tanulunk, cselekszünk és tanítunk.”

Ehhez minden kedves diákunknak, azok családtagjainak, és kedves kollégáimnak munkájához sok erőt, egészséget, türelmet, és kitartást kívánok!

 

Ezzel a 2018/19-es tanévet megnyitom!